fbpx
Selecteer een pagina

Bouwen met hout

Bouwen met hout is in vele opzichten buitengewoon. Niet alleen kost het bewerken van hout een pak minder energie dan andere grondstoffen, er zijn tal van praktische voordelen. Geen enkele andere grondstof kent zo’n enorme sterkte in verhouding tot een relatief gering gewicht.

Meer dan dat nog is ook de duurzaamheid van het materiaal een belangrijke troef bij het bouwen van een woning. Kortom, voldoende troeven om ook jou zeker te overtuigen.

Voordelen

Hout is:

 • Geluiddempend
  Hout heeft een groot absorptievermogen van hoge tonen en zorgt zo voor een goed akoestisch comfort.
 • Aangenaam
  Een houten huis is koel in de zomer en warm in de winter. Hout zorgt immers voor een heel goede warmte-isolatie. Het warmte-isolerend vermogen van hout is 6 keer groter dan bij baksteen, 12 keer groter dan bij beton, 450 keer groter dan bij staal en 1700 keer groter dan bij aluminium. Comfortabel, maar ook nog een forse besparing op uw verwarmingskosten.
 • Brandbestendig
  Je wist het misschien niet maar hout is beter bestand tegen vuur dan heel wat andere bouwmaterialen. Hout dat blootstaat aan vuur, ontwikkelt namelijk een laag houtskool die een ideaal warmteschild vormt. Het hout dat onder zijn laag houtskool intact is, behoudt zijn mechanische sterkte en kan zijn draagfunctie blijven vervullen. Bovendien komen bij brandend hout weinig giftige gassen vrij. Waarom denkt u dat branddeuren uit hout worden gemaakt?
 • Gezond
  Hout beschermt zichzelf op een natuurlijke manier : het is bewezen dat hout polyfenolen van plantaardige oorsprong bevat, waardoor het niet bederft. Bovendien ‘ademt’ hout, waardoor het een uitstekende vochtregelaar is.
 • Sterk
  Hout heeft een uitzonderlijke sterkte en heeft een draagkracht die 5 keer groter is dan bij gewapend beton. Er zouden 10 op elkaar gezette auto’s nodig zijn om een houten kubusje met 5 cm zijde te verpletteren.
 • Makkelijk te hanteren
  Architecten die een houten woning ontwerpen, kunnen heel creatief te werk gaan en nog beter tegemoetkomen aan de wensen van de kandidaat-bouwer.

Testimonial

Pascal Vanderhaeghen • De Coene products

pascaltvuIngenieur Pascal Vanderhaeghen volgt een postgraduaat industrieel beleid en komt na zijn studies meteen in de houtwereld terecht. Hij staat aan het hoofd van een productieafdeling met een honderdtal mensen voor een bedrijf in de keukensector. Later, gewapend met een tiental jaren ervaring, krijgt hij de kans om het bedrijf De Coene Products te leiden. Dat hij zijn volledige loopbaan in de houtverwerkende industrie aan de slag blijft, is veeleer toeval. Maar wel een gelukkig toeval: Pascal Vanderhaeghen houdt van hout als veelzijdige grondstof, van de mooie producten en van de technische uitdagingen die het materiaal stelt.

“Wanneer er technische waarden worden vooropgesteld voor een nieuw deurtype, dan zoeken wij altijd een oplossing in hout.”

De brand in de Innovation te Brussel in mei 1967 betekende een belangrijk keerpunt voor alles wat met brandveiligheid te maken heeft. Vanaf dat moment maakte de wetgever ernstig werk van de normen waaraan materialen en gebouwen moesten voldoen. Voor De Coene Products vormde dit het signaal om gevat op de nieuwe vereisten in te spelen en zelfs vooruit te lopen op de regelgeving. De onderneming nam van meet af aan haar positie in aan de kop van het peloton, om die niet meer af te geven. De attesten die we behaalden in de jaren 70 geven ons tot vandaag nog steeds zuurstof om te blijven investeren in Research & Development.

Nichemarkt

De Coene Products is uitdrukkelijk actief in het segment van de houten technische binnendeuren en is martleider in branddeuren. Het basismateriaal voor onze deuren is spaanplaat of vlasspaanplaat. We vertrekken dus al meteen van recuperatiemateriaal. Waar mogelijk werken we met hout dat afkomstig is uit verantwoorde bosbouw, dus met FSC- of PEFC-label. Houtafval dat niet langer kan aangewend worden in de productie, herwaarderen we als alternatieve brandstof om onze werkplaatsen en burelen te verwarmen. De Coene Products heeft dus wel degelijk oog voor het duurzaamheidsaspect.

Binnendeuren voor passiefbouw

Bij het publiek leeft duidelijk een behoefte aan ecologische en energiezuinige producten en bouwmethoden. Passiefbouw is vandaag niet meer van de lucht. Wij ontwikkelden als één van de enigen een passiefdeur voor binnenshuis. De meeste passiefdeuren zijn buitendeuren, logisch omdat men een passiefhuis doorgaans als het ware als een buitenschil bekijkt. Wij zien dat iets ruimer. Wanneer een architect een appartementsgebouw, een school, een cultureel centrum of een andere constructie tot stand wil brengen volgens de passiefbouwnorm, dan zullen er ook binnenin het gebouw passiefdeuren nodig zijn. Onze binnendeur beantwoordt trouwens zowel aan de passiefnorm als aan de brandnorm, wellicht een unicum op de Europese markt.

Een bewuste keuze

Indien we een nieuwe deur ontwikkelen en daarvoor bepaalde technische waarden vooropstellen, gaan we er altijd van uit dat we een oplossing moeten vinden in hout. Enerzijds omdat hout nu eenmaal onze gebruikelijke grondstof is. Maar anderzijds omdat we ook ten volle overtuigd zijn van de vele kwaliteiten van hout: de veelzijdigheid, de talloze afwerkingsmogelijkheden, de esthetische troeven. Zo bedachten we onlangs een nieuwe gevangenisdeur. In hout, welja! Het vergde enig denkwerk en enkele testen, maar uiteindelijk kwamen we tot een resultaat dat tegemoet komt aan alle eisen van het lastenboek én dat mooier oogt en veel warmer aanvoelt dan de klassieke celdeur in staal.

Een houten branddeur

pascalprodEen ander voorbeeld is het voorwerp dat ik in mijn handen houd op de foto: een branddeur, afgewerkt met fineer inlegwerk. De deur bevat een “zwelstrip” die bij een bepaalde temperatuur zwelt en de deuropening hermetisch afsluit ten opzichte van de omlijsting. Afhankelijk van de deurdikte duurt het een half uur tot een uur voor de deur is doorgebrand. Dat biedt de nodige tijd om het gebouw te evacueren en om de hulpdiensten hun werk te laten doen.

Wie kiest voor hout, kiest voor het milieu en de bossen, voor de toekomst, voor een duurzame economie en voor creativiteit. Kiezen voor hout is op korte en lange termijn een duurzame keuze, want hout geeft zuurstof.