fbpx
Selecteer een pagina

Leven met hout

Hout is vast en zeker ook onderdeel van jouw dagelijks leven. Zowel in jouw interieur als in vrijetijdstoepassingen zorgt hout voor een aangenaam en warm gevoel. Een object dat uit hout werd vervaardigd draagt steeds een zekere karakteristiek met zich mee.

Het gaat van erg rustiek tot industrieel en bijna ruw. Tussen de vele verschillende beschikbare houtsoorten vind je vast wel iets dat bij jouw stijl past.

Voordelen

Hout is:

  • een natuurlijk product dat warm aanvoelt
  • authentiek en tijdloos
  • stevig
  • divers: houten producten vind je in elke stijl
  • duurzaam
  • makkelijk bewerkbaar; de ideale grondstof voor talloze producten. Denk maar aan meubelen, vloeren, deuren, ramen, wandelementen, houten platen, fotokaders, borstels en penselen, speeltoestellen, muziekinstrumenten, enz.

Testimonial

Didier Engels • Engels nv

didiertvuDidier Engels mag dan wel een telg van de derde generatie van een familie van schrijnwerkers zijn, lang ziet het ernaar uit dat hij in een andere sector zijn loopbaan zal uitbouwen. Na studies economie werkt hij gedurende twee jaar in het buitenland bij een financiële instelling. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk beantwoordt hij de lokroep van het familiebedrijf. Hij ziet de toekomst van hout zeer rooskleurig in, mede door enkele recente technologische doorbraken.

“We staan aan de vooravond van een ware houtrevolutie“

In was nog maar een jaar of acht, toen vader mij en mijn beide broers vroeg om in de zomervakanties mee te helpen in het bedrijf. Zo kon ik mij één na één alle activiteiten eigen maken, van het tellen van foldertjes tot meewerken in de productie. Zo beschik ik over een zekere knowhow en dit draagt meteen bij tot mijn geloofwaardigheid tegenover medewerkers en klanten. Daar ben ik mijn vader en grootvader nog altijd dankbaar voor. Tegelijk zorgden mijn studies en mijn korte verblijf in het buitenland ervoor dat ik met een open geest in het leven sta. Ook dat werpt zijn vruchten af in het bedrijfsleven.

Een aangename verrassing

Ik kwam door omstandigheden al vrij vlug aan het roer van het familiebedrijf. Gelukkig stelde ik vast dat je, zelfs bij een onderneming met een lange voorgeschiedenis en actief in een uitgesproken traditionele sector, toch je eigen stempel kunt drukken. En ook: dat je met klassieke houten producten (in ons geval buitenschrijnwerk: ramen en deuren) echt wel creatief kan omspringen op het gebied van productie, marketing, vormgeving enz. Dat was een bijzonder aangename verrassing.

Revolutie!

We staan aan de vooravond van een ware revolutie voor houten buitenschrijnwerk. Onder druk van de ecologische vereisten komen er technologische vernieuwingen op ons af, die de sector een totaal vernieuwd elan zullen bezorgen. Het betreft zowel de levensduur als de esthetische afwerkingsmogelijkheden. Om te beginnen ontwikkelde men een baanbrekende techniek om hout duurzamer te maken aan de hand van een behandeling met ammoniak. Op die manier verkrijgen dennenhoutsoorten, die in onze contreien massaal beschikbaar zijn, dezelfde levensduur als tropische hardhoutsoorten.

Lak aan onderhoud

Een tweede technologische revolutie grijpt plaats op het gebied van de verftechnieken. Hout is hoe dan ook een bijzonder duurzaam materiaal, maar dankzij een innovatieve laktechniek wordt het ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. Die methode is gebaseerd op het principe van elektrostatisch lakken, een techniek die voorheen was voorbehouden aan magnetische materialen. Hout is niet geleidend, maar bevat steeds een zekere hoeveelheid water. Door dat elektrisch te laden kan men dezelfde lakmethode toepassen. Zo hoeft men houten ramen slechts om de tien tot twaalf jaar te behandelen met een beschermende toplaag. Dankzij de combinatie van de hoge isolatiewaarden, de duurzaamheid en de onderhoudsvriendelijke afwerking oogt de toekomst van hout wel heel rooskleurig. Ook niet onbelangrijk: houten ramen kunnen vandaag een zeer strakke vormgeving meekrijgen, die zich uitstekend leent voor moderne bouwprojecten. Het raam op de foto is daar een mooi voorbeeld van.

Bezieling

Duurzaamheid is geen holle slogan bij Engels. Wij geloven in een bedrijf met een ‘ziel’, dat waarden hanteert en tracht over te brengen op al zijn stakeholders: klanten, leveranciers, medewerkers. Voor ons is duurzaamheid daarbij misschien wel de belangrijkste waarde. Concreet vertaalt zich dit in het streven naar CO2-neutraliteit. Zo recupereren we het houtafval om het te valoriseren als warmtebron voor de onderneming. Daarnaast plaatsten we zonnepanelen op het dak en gebruiken we watergedragen verfsoorten voor het elektrostatisch lakken. En vanzelfsprekend houdt het FSC-label in dat men ons regelmatig controleert op het respecteren van de procedures.

Wie kiest voor hout, kiest voor het milieu en de bossen, voor de toekomst, voor een duurzame economie en voor creativiteit. Kiezen voor hout is op korte en lange termijn een duurzame keuze, want hout geeft zuurstof.