6 toepassingen voor de tuin met hout in de hoofdrol

Het is onderhoudsvriendelijk, gaat jaren mee en bovenal:
het oogt natuurlijk. Hout is het ideale materiaal om te gebruiken in de tuin of moestuin.
Enkele toepassingen met hout in de hoofdrol.

Stoere plantenbakken

Ideaal voor balkons, terrassen en om variatie te brengen in de tuin. Houten plantenbakken hebben een stoere, natuurlijke look en zijn verkrijgbaar in alle mogelijke formaten. Wil je toch eens iets anders? Dan maak je gewoon je eigen houten plantenbakken op maat, met precies de afmetingen die je nodig hebt. Handig en origineel.

Inspiratie tuin
Inspiratie tuin

Natuurlijke borderranden

Verhoogde plantenbedden afboorden of een bloemperk mooi aflijnen langs een oprit of tuinpad? Een houten borderrand brengt structuur in je tuin en behoudt toch de natuurlijke uitstraling.

Elegante steun voor klimplanten

Houten klimplantroosters, pergola’s en rozenbogen zijn licht en bieden je klimplanten toch voldoende steun. Dat maakt ze geknipt om een verticale tuin te creëren tegen je muur of tuinscherm. Zelfs als de planten in je tuin ‘s winters hun bladeren verliezen, zorgen de symmetrische structuur en het warme materiaal bovendien voor een mooi uitzicht. Zo’n houten klimplantrooster is dus nog decoratief ook.

Tuinschermen en -wanden

Je tuin afschermen tegen nieuwsgierige blikken, zonder dat je moet wachten tot de struiken hoog genoeg zijn? Een houten tuinscherm is snel geïnstalleerd en geeft je tuin zelfs extra uitstraling. Wil je toch een groener uitzicht, dan kan je het scherm nadien rustig laten begroeien met klimplanten. Je kan zelfs gaan voor een heuse houten tuinwand met geïntegreerde plantenbakken, waarin je bloemen, planten of kruiden kweekt.

Moestuinbakken van hout

Heb je net wat te weinig ruimte voor een klassieke moestuin of wil je die netjes scheiden van de rest van je tuin, dan zijn houten moestuinbakken ideaal. Omdat de grond in de bakken sneller opwarmt, is het ook nét iets makkelijker om er groenten, kruiden of pakweg aardbeiplanten in te kweken. Als je ze hoog genoeg maakt, zijn ze ook net iets ergonomischer voor je rug dan een gewone moestuin. Alleen niet vergeten je planten genoeg extra water te geven!

Bloementrapjes en kruidentafels

Hout is niet alleen handig en duurzaam, je kan het ook louter decoratief gebruiken in je tuin. Een houten trapje waar je diverse bloempotten op zet, een houten tafel om kruiden in te kweken… ze geven je tuin, terras of balkon extra cachet.

De mogelijkheden van hout in de tuin zijn kortom oneindig. En dan hadden we het nog niet over houten terrassen, tuinhuizen of speeltoestellen. Mooi, duurzaam én functioneel!