Bouwen met hout

Bouwen met hout is in vele opzichten buitengewoon.
Niet alleen kost het bewerken van hout een pak minder energie
dan andere grondstoffen, er zijn tal van praktische voordelen.

Geen enkele andere grondstof kent zo’n enorme sterkte in verhouding tot een relatief gering gewicht.

Meer dan dat nog is ook de duurzaamheid van het materiaal een belangrijke troef bij het bouwen van een woning. Kortom, voldoende troeven om ook jou zeker te overtuigen.

Voordelen

 • Hout is geluiddempend
  Hout heeft een groot absorptievermogen van hoge tonen en zorgt zo voor een goed akoestisch comfort.
 • Hout is aangenaam
  Een houten huis is koel in de zomer en warm in de winter. Hout zorgt immers voor een heel goede warmte-isolatie. Het warmte-isolerend vermogen van hout is 6 keer groter dan bij baksteen, 12 keer groter dan bij beton, 450 keer groter dan bij staal en 1700 keer groter dan bij aluminium. Comfortabel, maar ook nog een forse besparing op uw verwarmingskosten.
 • Hout is brandbestendig
  Je wist het misschien niet maar hout is beter bestand tegen vuur dan heel wat andere bouwmaterialen. Hout dat blootstaat aan vuur, ontwikkelt namelijk een laag houtskool die een ideaal warmteschild vormt. Het hout dat onder zijn laag houtskool intact is, behoudt zijn mechanische sterkte en kan zijn draagfunctie blijven vervullen. Bovendien komen bij brandend hout weinig giftige gassen vrij.
 • Hout is gezond
  Hout beschermt zichzelf op een natuurlijke manier : het is bewezen dat hout polyfenolen van plantaardige oorsprong bevat, waardoor het niet bederft. Bovendien ‘ademt’ hout, waardoor het een uitstekende vochtregelaar is.
 • Hout is sterk
  Hout heeft een uitzonderlijke sterkte en heeft een draagkracht die 5 keer groter is dan bij gewapend beton. Er zouden 10 op elkaar gezette auto’s nodig zijn om een houten kubusje met 5 cm zijde te verpletteren.
 • Hout is makkelijk te hanteren
  Architecten die een houten woning ontwerpen, kunnen heel creatief tewerkgaan en nog beter tegemoetkomen aan de wensen van de kandidaat-bouwer.
VPRO FILM

Bouwen met hout is dé meest duurzame bouwoplossing: het is tegelijkertijd een snelle en milieuvriendelijke manier van bouwen op basis van een hernieuwbare grondstof. Gebouwen in hout zijn grote opslagplaatsen van koolstof. Bijgevolg zijn ze dé perfecte oplossingen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Bekijk zeker deze VPRO-reportage ‘Houtbouwers’.

Gare Maritime

Gare Maritime a wonderfull project in Tour&Taxis, Brussels ! Actually, it’s the largest timber building in Europe with not less than 3 000m³ of glulam timber GLT and 6 000 m³ of cross-laminated timber CLT.

Bekijk de video
Wood Building the Bio 2019

Wood - Building the bioeconomy

De Europese Houtconfederatie CEI-Bois publiceerde het boek “Wood: Building the Bioeconomy”. Daarin wordt aangetoond dat hout gebruiken niet alleen voordelen biedt in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook goed is voor de hele economie.

Hier kan u het boek raadplegen