Multiplex of triplex?
Vroeger maakte men het onderscheid tussen triplex – platen die bestaan uit drie lagen houtfineer – en multiplex – vijf lagen of meer, tegenwoordig worden ze weleens door elkaar gebruikt. Ze worden op dezelfde manier gemaakt: de laagjes worden kruiselings verlijmd en samengeperst, met de nerven van elke laag loodrecht op de vorige. De samenstelling en de afwerking van de platen bepaalt voor welke toepassingen ze geschikt zijn. Sommige soorten zijn bijvoorbeeld extreem weerbestendig en hebben een laagje kunststof bovenaan, andere zijn eerder geschikt voor toepassingen binnen.
De voordelen van multiplex:
1. Er gaat geen hout verloren
Om multiplex te maken, maakt men gebruik van alle mogelijke houtsoorten. Doordat het hout kruiselings verlijmd wordt in laagjes, is het immers altijd even stevig. Ook de minder mooie stukken worden daarbij verwerkt. Ze worden dan bedekt met een ‘mooier’ laagje hout, zodat er niets van het hout verloren gaat.
2. Sterk en licht
Met multiplex kan men zeer stevige constructies maken die bovendien ook licht zijn. Voor constructies die wat gewicht moeten dragen, heeft multiplex dus de voorkeur. Het zal immers veel minder snel doorbuigen wanneer het belast wordt.
3. Beter bestand tegen vocht
Onder invloed van vocht gaat hout zwellen, als het opdroogt krimpt het weer. Die reactie – men noemt dit de werking van hout – kan er zelfs voor zorgen dat het hout kromtrekt of scheurt. Bij multiplex is de werking van hout beperkt. Geen wonder dat multiplex zo populair is in tal van toepassingen voor de bouw …
4. Alle afmetingen zijn mogelijk
Een extra dunne multiplexplaat van 1 mm of een dikke plaat van 1 cm? Met multiplex zijn zowat alle diktes mogelijk en op het vlak van afmetingen zijn er vrijwel geen beperkingen. Van standaardafmetingen van 2,5 op 1,2 meter tot platen van 12 meter lang, het kan allemaal.