1. Hout is tijdloos
Natuurlijk is houten speelgoed op zichzelf al trendy. Sterker nog, het is al tientallen jaren, zo niet eeuwen, trendy. Hoewel er veel nieuwe educatieve producten verschijnen, is het bewezen dat houten speelgoed werkt. Zelfs als het kleur, de structuur of het design van houten speelgoed wijzigt, heeft het nog steeds hetzelfde klassieke gevoel en biedt het dezelfde educatieve voordelen die kinderen al generaties lang ondervinden.
2. Houten speelgoed is duurzaam
Laten we eerlijk zijn – kinderen zijn niet voorzichtig. Onderdelen verdwijnen en een gebroken speeltje is geen uitzondering. Houten speelgoed daarentegen gaat niet alleen een volledige generatie mee, maar wordt vaak door meerdere generaties gebruikt. Door het gebruik van hoogwaardig en stevig hout is het ook veel moeilijker om het te beschadigen, maar een krasje is altijd mogelijk. Houten speelgoed is ook makkelijk schoon te maken, klaar voor de volgende leeractiviteit!
3. Houten speeltjes groeien met je kind
Hout is een materiaal dat duurzaam en veelzijdig genoeg is om mee te groeien met je kind. Peuters en kleuters gebruiken hun verbeelding en eenvoudige handelingen om te spelen met houten voorwerpen. Oudere kinderen daarentegen gebruiken houten speelgoed voor meer complexe scenario’s. Ze leren problemen oplossen en maken voor het eerst kennis met geometrie en fysica. Naarmate de mentale en fysieke vaardigheden toenemen, groeien ook de toepassingen.
4. Het moedigt fantasie aan
Houten speelgoed geeft kinderen de controle. Hoewel het hout soms de vorm van een voertuig, voedsel of een huishoudelijk product aanneemt, moedigt het kinderen toch aan te fantaseren. Ander houten speelgoed vind je in basisvormen, zoals stokjes, blokken, bogen, driehoeken en cirkels. Met deze vormen kunnen kinderen de toepassingen van houten blokken pas echt verkennen en creatieve manieren bedenken om ze in verschillende vakgebieden toe te passen. Ze experimenteren met natuurkunde door structuren te bouwen of leren over geometrie door hun eigen patronen te creëren.
5. Het speelgoed integreert real-life vaardigheden
Kinderen hebben de neiging om realistische scenario’s na te spelen. Ze gebruiken houten speelgoed in de vorm van voedsel of huishoudelijke producten als ze een spelletje ‘supermarkt’ spelen. Zelfs als kinderen alleen basisvormen hebben, bouwen ze hun real-life vaardigheden op. Houten stokjes gebruiken ze als geld om andere houten voorwerpen te kopen. Rode cirkels worden aardbeien en blauwe cirkels worden bosbessen als ze een houten fruitsalade maken.