6 redenen om te kiezen voor houten muurbekleding

Volle houten muurbekleding, een elegante lambrisering, decoratieve houtpanelen of creatieve houtstrips.
Als het om wandbekleding gaat, biedt hout eindeloos veel mogelijkheden.
Dit zijn zes goede redenen om te kiezen voor houten muurbekleding.

Inspiratie muurbekleding
Inspiratie muurbekleding

1. Sfeer en persoonlijkheid in je interieur

Een houten wand is een echte eyecatcher in je interieur. Qua stijl kan je er bovendien alle kanten mee uit. Hou je van de grandeur van klassieke herenhuizen? Dan zorgen decoratieve houtpanelen voor extra cachet. Het lijnenspel van houten latten of planken past dan weer perfect in strakkere interieurs. En met kleinere houtstrips kan je écht creatief aan de slag: wel of geen reliëf, perfect symmetrisch of met een verrassende organische vorm, over de hele breedte of enkel op een stuk van je muur. Elke houtsoort heeft bovendien zijn eigen kleur, nervenpatroon en uitstraling. En als je wil, kan je er met een verf- of afwerkingslaagje nog een extra persoonlijke touch aan geven.

2. Bescherming voor je binnenmuren

Op plaatsen zoals inkomhallen of aan trapwanden zorgt houten muurbekleding voor extra bescherming voor je binnenmuren. Met een lambrisering tegen het onderste gedeelte van je wand, voorkom je bijvoorbeeld dat fietsen, tassen, … kleine deukjes achterlaten in de muren van de gang. Op zulke plaatsen is een houten wand overigens ideaal om oneffenheden of beschadigde plekjes te verbergen.

3. Aangename akoestiek

Hout heeft een geluiddempend effect. Je binnenmuren bekleden met hout is dus een prima manier om het holle geluid in bepaalde ruimtes te dempen. Bovendien is het een extra laagje akoestische isolatie dat ook het geluid van buiten tegenhoudt. Zo maakt die houten wand je interieur nog gezelliger.

4. Gezond binnenklimaat

Grote houtoppervlakken, zoals vloeren of wanden, helpen de luchtvochtigheid in huis stabiel te houden. De lucht in huis zal dus minder snel uitdrogen en je slijmvliezen irriteren, en zal ook nooit te vochtig worden, wat dan weer schimmelvorming kan veroorzaken. Zo zorgt houten wandbekleding mee voor een gezonde leefomgeving.

5. Minder stof, bacteriën en allergieën

Door het comfortklimaat dat hout in stand helpt te houden, krijgen schimmels, virussen en bacteriën minder kans om zich te ontwikkelen en te verspreiden. Hout is bovendien minder vatbaar voor statische elektriciteit en trekt daardoor minder stof aan. Daardoor wordt het risico op allergieën, astma en luchtweginfecties een stuk kleiner.

6. Natuurlijke warmte

Houten muurbekleding heeft niet alleen een warme uitstraling, het voelt ook echt warmer aan dan een gewone muur. Dat komt door de lage geleidbaarheid van hout, die ervoor zorgt dat de wanden minder snel afkoelen. Je houten wanden helpen het dus binnen gezellig warm te houden in de winter.