Met deze diploma’s vind je een job in de houtsector

Een job die creatief en technisch is én waarbij je elke dag met een mooi product als hout werkt.
Klinkt interessant? Dan is een job in de houtsector iets voor jou.
De vraag naar geschoolde vakmensen is er groot.
Met de juiste opleiding kan je er dus binnen de kortste keren aan de slag.

Een job met werkzekerheid

Geschoolde vakmensen zoals daktimmermannen, binnen- en buitenschrijnwerkers, werkplaatsschrijnwerkers, maar ook meubelmakers zijn opgenomen in de VDAB-lijst met knelpuntberoepen. Dat betekent dat de vraag naar deze profielen op dit moment groter is dan het aanbod. Heb je het juiste diploma, dan biedt een job in de houtsector dus een grote werkzekerheid. Bovendien is er een breed aanbod van disciplines: industriële houtbewerking, meubelmakerij, de bouw- of verpakkingssector, … Er zijn zelfs mensen die van muziekinstrumentenbouw hun beroep maken. Kortom: veel kans dat je in de houtsector een job vindt die écht bij je past.

Inspiratie diploma
Inspiratie diploma

Jong geleerd …

Al vanaf de eerste graad van het secundair onderwijs kan je je voorbereiden op een job in de houtsector met een basisopleiding hout. Daarin maak je kennis met verschillende beroepen in de houtsector, leer je houtsoorten herkennen en verwerken, en je maakt je eerste houten ontwerpen. In de tweede graad kan je die kennis uitdiepen in een houtrichting in het technisch of beroepssecundair onderwijs. In de technische richtingen kan je een specialisatie hout- en bouwkunde volgen of de meer algemene richting houttechnieken. Met een zevende jaar in het beroepssecundair kan je die kennis verder verfijnen en bijvoorbeeld ­­kiezen voor een specialisatie schrijnwerk- of meubelrestauratie, bijzondere schrijnwerkconstructies, interieurinrichting, … .

Leren op de werkvloer

Wil je het vak leren en die kennis meteen toepassen op de werkvloer, dan kan je dit via het systeem van leren en werken. Je volgt dan nog wel enkele uren les, maar doet ook minimaal 20 uur per week ervaring op in de praktijk. Dit is het Duaal Leren dat vanaf september 2018 operationeel wordt. Meer info vind je hier.

Verder studeren

Je verder specialiseren in het hoger onderwijs kan natuurlijk ook. Er zijn zowel bachelor- als masteropleidingen die leiden naar een job in de houtsector. De professionele bacheloropleiding houttechnologie richt zich bijvoorbeeld op het onderzoek, de organisatie, informatisering en automatisering, specifiek voor de houtsector. En tijdens de masteropleiding productontwikkeling ga je dieper in op het ontwerp van elektronische en mechanische producten, met onder andere toepassingen in de houtsector.

Opleidingen in het volwassenenonderwijs

Je wil je carrière een nieuwe wending geven of je behaalde geen diploma secundair onderwijs maar wil toch in de houtsector aan de slag? Dan kan je terecht in het volwassenenonderwijs, waar je zowel een basisopleiding hout als allerlei specialisaties – zoals meubelmaker of schrijnwerker – kan volgen.