Trend: houten bijgebouwen

Je ziet ze steeds vaker: bijgebouwen in de tuin die dienen als poolhouse, buitenkeuken of
zelfs een compleet ingericht buitenkantoor. Heel vaak zijn ze gemaakt van hout,
een natuurlijk materiaal dat qua look perfect aansluit bij je tuin.
Een overzicht van de mogelijkheden, de stijlen en de voordelen.

Van tuinhuis tot buitenkantoor

Extra opbergruimte voor je tuingereedschap, een overdekt plekje voor je auto, of een plaats waar je in alle rust kan thuiswerken. Heb je nood aan extra ruimte, dan is een bijgebouw een handige oplossing. Als je het goed aanpakt en het bijgebouw mooi aansluiten bij je tuin en je woning kan het zelfs een echte meerwaarde zijn, ook als je alleen maar een bescheiden tuinhuis plaatst. Een mooie, logisch opgebouwde constructie én het juiste materiaal maken het verschil.

Inspiratie bijgebouwen
Inspiratie bijgebouwen

De voordelen van een houten bijgebouw

Hout is niet toevallig een veelgebruikt materiaal voor bijgebouwen, want het materiaal heeft tal van voordelen.

1. Natuurlijke look in je tuin

Hout heeft een natuurlijke uitstraling die perfect past in je tuin en die zich makkelijk laat combineren met woningen in alle mogelijke stijlen. Ideaal voor een bijgebouw dat je qua look wil laten aansluiten bij je huis én bij de omgeving.

2. Veelzijdig materiaal

Of je nu gaat voor een tuinhuis, een poolhouse, en carport of een compleet gastenverblijf, met hout kan je alle kanten op. Het is superstevig – en dus geschikt voor kleine en grote constructies – en je kan het perfect op maat verwerken. Bovendien kan je volop variëren met houtsoorten of je houten bijgebouw een ander kleurtje geven met een likje verf of vernis.

3. Duurzaam en goed isolerend

Hout is bij uitstek een duurzaam materiaal. Zeker als je kiest voor hout met een FSC- of PEFC-label. Het is ook een uitstekende isolator en houdt zowel koude als geluid zeer goed buiten. En de warme, gezellige uitstraling krijg je er altijd bij.

4. Alle mogelijke afwerkingen

Een garage in rustieke stijl, een hypermodern poolhouse of een landelijke buitenkeuken, houten bijgebouwen vind je in alle mogelijke stijlen en met tal van afwerkingen. Een strak ingewerkte glaspartij, een dak van charmante oude dakpannen, aluminium elementen, … de mogelijkheden zijn oneindig!

Een houten bijgebouw plaatsen

Zelf een houten bijgebouw plaatsen? Doe alvast inspiratie op bij Gardenas, Cras, Carpentier of bij een van de vele andere houtprofessionals. Het is ook handig om vooraf te weten of je een vergunning nodig hebt. Dat hangt onder meer af van de afmetingen van je bijgebouw en van de functie die het zal vervullen. Heeft je houten bijgebouw bijvoorbeeld een woonfunctie, dan ben je verplicht om een architect in te schakelen en een vergunning aan te vragen. Is dat niet het geval en is je bijgebouw maximaal 3,5 meter hoog en dertig vierkante meter groot, dan komt het wellicht in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning.