Daarom is hout zo’n stevig materiaal

Hout is een relatief licht en flexibel materiaal met een natuurlijke stevigheid.
Daarom is het bij uitstek geschikt voor allerlei toepassingen en
krijgt het vaak zelfs de voorkeur boven andere materialen.

Sterker dan staal

Hout is van nature een erg sterk materiaal. De verhouding tussen kracht en gewicht is bij hout groter dan bij materialen als staal of beton. Vergelijk je die materialen op basis van hetzelfde gewicht, dan is hout dus zelfs sterker dan staal. Daardoor kan je er stevige constructies mee bouwen die toch relatief licht zijn. In regio’s met een zachte bodem – zoals in het zuidoosten van de VS – zie je bijvoorbeeld vaak houten huizen. Die zijn licht én stevig, en daarom ideaal op dit soort ondergrond.

Inspiratie stevig
Inspiratie stevig

Grote druksterkte

Door zijn specifieke structuur gedraagt hout zich anders naargelang de richting waarin je het bewerkt. Een dun latje met je blote handen in tweeën breken lukt misschien nog net, maar door het samen te drukken of eraan te trekken, zal je het minder snel stuk krijgen. Dat illustreert de grote druksterkte van hout: het kan enorme drukkrachten en zware lasten aan. Verticale houten palen zijn dan ook zeer stevige dragers voor allerhande zware constructies.

Flexibel bij aardbevingen of sterke wind

In gebieden waar geregeld aardbevingen of tornado’s voorkomen, bouwt men vaak met hout vanwege de unieke combinatie van stevigheid en flexibiliteit. Constructies die lichtjes kunnen meebewegen met de trillingen van de aarde of bij extreme windkracht zullen over het algemeen minder snel instorten.

Wolkenkrabbers van hout

Omdat hout tegelijk licht, stevig en flexibel is, is het ook bij uitstek geschikt voor de bouw van wolkenkrabbers. Als je in de hoogte bouwt, is het immers belangrijk dat je het gewicht zo laag mogelijk houdt zodat je de draagconstructie niet overmatig belast. Heel hoge gebouwen vangen bovendien extra veel wind, en moeten dus minimaal kunnen meedeinen zodat ze niet beschadigd raken.

Hard materiaal, warme look

Behalve een stevig, is hout ook een relatief hard materiaal. Met je blote handen kan je het niet zomaar indeuken en het zal niet snel krassen vertonen. Tegelijk heeft het een warme, natuurlijke uitstraling. Dat maakt van hout een geliefd materiaal in interieurs, als vloer- of wandbekleding, voor meubels, trappen, raamwerk….