De voordelen van bouwen met hout

Hout is veelzijdig, heeft een zeer goede isolatiewaarde en een warme uitstraling.
Het is dan ook het gedroomde bouwmateriaal. Er bestaan verschillende houtbouwsystemen:
houtskeletbouw, CLT, paal- en-balkensystemen en massieve houtbouw.
Een overzicht van de mogelijkheden én de voordelen van bouwen met hout.

Snel millimeterwerk

Een van de grote voordelen van houtskeletbouw is dat alles vooraf op maat gemaakt wordt, zodat op de werf enkel nog de assemblage moet gebeuren. Zo kan je woning in een sneltempo in elkaar gezet worden. De maten van ramen en deuren kunnen al worden voorzien voorafgaand aan de plaatsing. Door de kortere bouwtijd kan zelfs worden bespaard op de huurtermijn van de huidige woning.

Inspiratie bouwen met hout
Inspiratie bouwen met hout

Architecturale vrijheid

Doordat hout van nature een licht materiaal is, kan je met hout(skelet)bouw heel veel kanten op. Bouwen in de hoogte, spelen met volumes die je over elkaar laat schuiven, …. Hout(skelet)bouw geeft je een grote architecturale vrijheid én geeft je woning de nodige stevigheid en stabiliteit. De gevel kan je bovendien afwerken zoals je wil: met bepleistering, metselwerk of houten panelen.

Energieneutraal bouwen

Moderne woningen moeten voldoen aan strenge energienormen. Met zijn isolerende eigenschappen is hout dus een zeer goed materiaal voor een energiezuinige of zelfs -neutrale woning. Bovendien is er dikwijls zelfs een winst aan ruimte: voor dezelfde isolatiewaarde zijn houtwanden dunner dan traditionele bouw.

Duurzaam

Bouwen met hout is veel duurzamer dan traditionele woningbouw. Want hout slaat nu eenmaal CO2 op gedurende de ganse levensduur van de woning. Met andere woorden: hoe meer we bouwen met hout, hoe meer we de klimaatverandering kunnen afremmen!

Variatie en warmte in je interieur

Als je graag varieert met kleuren en texturen is hout een dankbaar materiaal. Een parketvloer kan je bijvoorbeeld perfect combineren met een vloer in tegels of beton, en een massieve houten trap is een eyecatcher in elk interieur. Ook met houten deuren kan je echte alle kanten op: overschilderen zodat ze opgaan in de wand, ingebouwde schuifdeuren, pivoterende houten deuren, … Hout voegt bovendien warmte toe aan je interieur, ook als je gaat voor een sobere, wat strakkere inrichting.

Aantrekkelijke gevel

Met houten gevelbekleding geef je de buitenkant van je woning een natuurlijke, warme uitstraling. Je kan het ook makkelijk combineren met andere materialen zoals baksteen, leien of steenstrips, zodat je een speels geheel krijgt. Hout is bovendien makkelijk te plaatsen. En mocht er ooit een herstelling nodig zijn, dan kan je het supersnel vervangen.