Een trap renoveren met hout

Of je nu houdt van moderne, landelijke of eerdere klassieke interieurs, met een houten trap kan je alle kanten uit.
Veel verbouwers proberen dan ook om het oorspronkelijke karakter van bestaande houten trappen te behouden,
of geven ze een tweede leven met nieuwe houten bekleding. Wist je trouwens dat je een strakke betonnen trap
een complete make-over kan geven door hem eenvoudigweg te bekleden met hout?
Zo pak je de renovatie van een houten trap aan.

Een houten trap: neutraal, modern of klassiek

Hout heeft van nature een warme uitstraling. Een houten trap is dus steevast een meerwaarde voor je interieur. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden om te variëren met stijlen, kleuren en texturen. Licht hout heeft bijvoorbeeld een eerder neutrale uitstraling en doet kleinere ruimtes mooi tot hun recht komen, terwijl je met donker hout een stijlvol effect creëert. Heb je ook houten vloeren, dan kan je kiezen voor een houten trap die daar mooi op aansluit of juist spelen met contrasten. En combineer je een stenen of betonnen vloer met een houten trap, dan voelt je interieur meteen een stuk warmer aan.

Inspiratie trap
Inspiratie trap

De look van je oude houten trap behouden

Het voordeel van een trap van massief hout is dat je hem kan afschuren en behandelen met beits, vernis of een laagje verf. Zo geef je hem een tweede leven, met respect voor het oorspronkelijke karakter van je houten trap.
Afhankelijk van de staat van de trap kan dat soms een tijdrovend werkje zijn, bijvoorbeeld als je eerst lijm- of verfresten moet verwijderen voor het hout weer tevoorschijn komt. Met schuurpapier, afbijtmiddelen of een verfbrander haal je die laagjes eraf. Of laat het klusje gewoon over aan een vakman.
Bestaat je trap uit een harde houtsoort, dan kan je hem ook laten zandstralen. Daarvoor vraag je het best advies aan een professional.

Een betonnen of bestaande trap bekleden met hout

Een andere optie is om je bestaande houten trap te bekleden met houten overzettreden. Oude krakende traptreden behoren zo voorgoed tot het verleden én je hebt een ruime keuze op het vlak van houtsoorten en -kleuren. Ze zijn nauwelijks te onderscheiden van treden in massief hout en je kan ze bovendien op maat laten maken.
Ook een betonnen trap kan je bekleden met hout om hem een wat warmere look te geven. Zo krijg je een stevige trap met een natuurlijke uitstraling die geen stof of huisstofmijt aantrekt. Doordat enkel de bekleding uit hout bestaat, is zo’n trap bovendien extra budgetvriendelijk.