Massieve parketvloeren: mooier met de jaren
Een massieve parketvloer bestaat uit planken van massief hout, die op verschillende manieren gemaakt en geplaatst worden. Een massiefhouten vloer is heel duurzaam en slijtvast. Vertoont hij na lange tijd toch tekenen van slijtage, dan kan je hem lichtjes schuren en oliën, zodat hij er weer als nieuw uitziet.
Over het algemeen wordt massief parket echter mooier met de jaren. Houten vloeren worden daarom vaak gerecupereerd uit oudere gebouwen om ze daarna een nieuw leven te geven. Nieuw parket wordt soms zelfs kunstmatig verouderd, zodat het dezelfde authentieke look zou krijgen als recuperatieparket. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten.
- Een plankenvloer bestaat uit lange houten planken van 9 tot 22 mm dik met variërende breedtes. Ze worden rechtstreeks verlijmd op de chape of gelegd met behulp van een kliksysteem.
- Strokenparket is vergelijkbaar met een plankenvloer, maar de planken zijn hier wat smaller en dunner. Alle plankjes hebben dezelfde lengte en worden netjes in één richting gelegd. Net als bij een plankenvloer kunnen de planken variëren in breedte.
- Mozaïekparket is een verzamelnaam voor parket dat is opgebouwd uit kleine latjes, geplaatst volgens verschillende motieven. Het bekende visgraatmotief, het vlechtmotief of het populaire dambordmotief zijn allemaal voorbeelden van mozaïekparket.
- Lamellen op kant zijn strookjes massief hout van zo’n 2 cm dik en 10 à 15 cm lang, die parallel naast elkaar verlijmd worden. Dit soort parket werd vroeger vooral gebruikt in musea en andere openbare gebouwen omdat het zo stevig en slijtbestendig is, maar zie je tegenwoordig ook vaak in woningen.
- Kops parket is gemaakt van houten latjes die zijn uitgesneden tegen de nerven van het hout in. Daardoor zijn de jaarringen in het hout duidelijk zichtbaar, wat een specifiek, ietwat landelijk effect oplevert.
Meerlagige parketvloeren: geknipt voor doe-het-zelvers
Overweeg je om je houten vloer zelf te plaatsen, dan zijn meerlagige parket- of fineervloeren een goede keuze. Ze zijn vaak verkrijgbaar met een kliksysteem, wat ze ideaal maakt voor doe-het-zelvers. Meestal zijn ze ook wat budgetvriendelijker dan hun massieve tegenhangers.
- Meerlagig parket heeft meestal een onderlaag van multiplex, een tussenlaag van mdf- of dennenhout en een toplaag van minstens 3 mm edelhout. Alle lagen zijn verlijmd en de bovenste laag wordt voor de plaatsing behandeld met olie of vernis. In tegenstelling tot massief parket kan je het beter niet opschuren, tenzij het gaat om meerlagig parket met een extra dikke toplaag.
- Ook een fineervloer bestaat uit verschillende laagjes hout. De onderste laag is meestal een waterbestendige mdf- of hdf-plaat of een plaat van geluiddempende kurk, met daarop een laagje fineerhout met een krasbestendige beschermlaag. Bovenaan komt er een dun laagje echt hout. Een fineervloer kan je gewoon bovenop je bestaande tapijt- of tegelvloer plaatsen en is ook makkelijk te demonteren en te verplaatsen. Omdat het houten toplaagje vrij dun is, is opschuren niet aan te raden bij dit type vloer.