Hout: een ecologische keuze, ook als je er niet meer bent

In je woning, je tuin of je interieur, met hout maak je altijd een milieuvriendelijke keuze.
Zelfs als jij of je dierbaren er op een dag niet meer zijn, helpt een houten uitvaartkist
je ecologische voetafdruk verkleinen.

Harmonieuze levenscyclus

Van massief hout tot stevig multiplex, hout is nog altijd het vaakst gebruikte materiaal voor uitvaartkisten. Dat heeft het onder andere te danken aan zijn stevigheid en warme uitstraling. Hout is bovendien een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die – net als het leven zelf – een harmonieuze cyclus kent en nooit uitgeput raakt. Ook als je een uitvaartkist kiest voor een crematie, is hout dus een ecologische keuze.

CO2 blijft opgeslagen

Door te kiezen voor houten meubelen, tuintoepassingen en zelfs een houten uitvaartkist zorg je ervoor dat CO2 langer opgeslagen blijft. Eén kubieke meter hout houdt tijdens zijn hele levenscyclus 0,9 ton CO2 vast. Hout verwerken kost bovendien een stuk minder energie dan andere materialen. Tel je het effect van die energiebesparing en de koolstofopslag samen, dan zou elk houten product van één kubieke meter naar schatting zo’n twee ton CO2 vasthouden.

Inspiratie ecologie
Inspiratie ecologie

Geen moeilijk afbreekbare stoffen

In tegenstelling tot andere materialen, doet hout geen moeilijk afbreekbare stoffen in het milieu belanden. Het is een organisch materiaal, dat na een tijdje op een natuurlijke manier wordt afgebroken. Als een houten kist – na vele jaren onder de grond – uiteindelijk vergaat, laat ze dus geen schadelijke resten achter in het milieu.

Een ecologische uitvaartkist: hier moet je op letten

Wil je ook als je er niet meer bent je impact op het milieu beperken, dan is een houten doodskist altijd een goede keuze. Zeker als je ook rekening houdt met de volgende tips:

  • Duurzaam hout

Duurzaam hout herken je aan het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat wil zeggen dat het afkomstig is uit bossen die op een duurzame manier beheerd worden. Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en kiezen voor een kist van recuperatiehout. Zo geef je gebruikt hout nog één keer een nieuwe bestemming.

  • Afwerking en decoratie

Sommige soorten verf of vernis, handvatten en decoratieve elementen zijn niet zo makkelijk afbreekbaar. Om je impact op het milieu nog meer te verkleinen, kan je daarom opteren voor een kist van onbewerkt of natuurlijk bewerkt hout en handvatten van hout, leer, touw of een ander biologisch afbreekbaar materiaal.

  • Milieuvriendelijke binnenbekleding

Veel houten kisten hebben een zachte binnenbekleding. Wil je de milieu-impact van de kist beperken, dan kan je die achterwege laten of kiezen voor binnenbekleding van katoen of een andere natuurlijke stof.

Voor meer info, neem een kijkje op de website van Funico.