Houten verpakkingen in de strijd tegen de plastic soep

De plastic soep die onze oceanen vervuilt, staat meer dan ooit op de (politieke) agenda.
Van alle afval in zee is 85% procent plastic: verpakkingen, draagtassen…
Een groot ecologisch probleem, want plastic breekt niet of nauwelijks af.
Kiezen voor hout als alternatief voor plastic verpakkingen kan deel van de oplossing zijn.

Als er niet wordt ingegrepen, zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen. De Europese Commissie stelde daarom onlangs nieuwe regels voor die het gebruik van wegwerpplastic moeten verminderen. Zo wil Europa producten als plastic borden en wattenstaafjes, waarvoor er voldoende alternatieven zijn, verbieden. Op andere plastic producten, zoals voedselverpakkingen, wil Europa een rem zetten.

Hout als duurzaam alternatief

Dat we iets aan de groeiende plastic afvalberg moeten doen, is duidelijk. Alternatieven voor het wegwerpmateriaal dringen zich op. Hout is een interessant alternatief dat heel wat duurzamer is dan plastic.

Houten pallets en kisten gaan langer mee dan plastic exemplaren. Zijn ze beschadigd, dan kunnen ze meestal gerepareerd worden. Dat is bij pallets in kunststof vaak niet het geval. Bovendien kunnen houten verpakkingen makkelijk gerecycleerd worden, bijvoorbeeld in spaanplaat, mdf of houtsnippers.

Inspiratie verpakkingen
Inspiratie verpakkingen

Van standaard pallets tot maatwerk

Er bestaan houten verpakkingen in allerlei soorten en maten. Zo zijn er pallets, kisten en kratten, maar ook stuwhout en kabelhaspels maken deel uit van het aanbod in de verpakkingsindustrie. In alle productgroepen vind je zowel maatwerk – bijvoorbeeld om grote machines veilig te verpakken – als gestandaardiseerde afmetingen.

Een bekend voorbeeld van een houten verpakking in standaardformaat is de Europallet of EPAL-pallet die in Europa het meest gebruikt wordt. Dit is een houten pallet met afmetingen en specificaties die door de European Pallet Association zijn vastgelegd. Zo’n pallet meet 80 op 120 cm, is 14,4 cm hoog en heeft een draagkracht van 1500 kg. De kwaliteit van deze pallets wordt streng gecontroleerd. Ze zijn daarom makkelijk uitwisselbaar en kunnen gerecycleerd worden. Ze worden ingezet in heel wat sectoren.

Zo worden houten verpakkingen bijvoorbeeld ook meer en meer in de voedingsindustrie gebruikt. Uit Europees onderzoek blijkt immers dat in houten verpakkingen minder bacteriën zitten dan in verpakkingen uit kunststof. Niks dan voordelen aan de duurzame en stevige houten verpakkingen!