Wat is CLT of Cross Laminated Timber?

In België is CLT nog niet zo bekend, al is zo’n tien procent van de nieuwe houtbouwwoningen
in ons land al gemaakt van Cross Laminated Timber. Als bouwmateriaal is het dan ook zeer sterk,
veelzijdig en duurzaam. Hoe wordt het gemaakt? En waarom wordt het steeds populairder?
Een woordje uitleg.

Verlijmde houtlagen

CLT-panelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen PEFC-hout die kruiselings op elkaar verlijmd worden. In het Nederlands spreken we daarom van massieve meerlagige houtplaten of kruislaaghout. Meestal zorgt men ervoor dat de buitenste lagen op dezelfde manier georiënteerd zijn, waardoor ze een symmetrisch uitzicht hebben. De productiemethode is dus vergelijkbaar met die van multiplex. Alleen zijn de houtlagen van CLT veel dikker, waardoor de panelen nog steviger zijn. In Oostenrijk en Duitsland wordt het al gebruikt sinds de jaren negentig, maar intussen ziet men ook elders in Europa de voordelen in van Cross Laminated Timber.

Inspiratie laminated
Inspiratie laminated

Supersnel bouwen

De grote troef van CLT is niet alleen dat het licht en sterk is – een typische eigenschap van hout – maar ook dat je er supersnel mee kan bouwen. In de woningbouw doen de houtplaten dienst als massieve vloer en wand, waarin ramen en deuren vooraf nauwkeurig worden uitgefreesd. Net zoals bij een traditionele nieuwbouw wordt de isolatie aan de buitenzijde aangebracht, in een zelfgekozen dikte. De buitenschil kan je dan afwerken met steen of ook kiezen voor hout. Het hout aan de binnenkant kan je onbehandeld laten of afwerken naar keuze.

Doordat de platen zo snel gemonteerd kunnen worden, is je nieuwbouw binnen de twee weken waterdicht en al na drie maanden is hij helemaal klaar. Omdat ze in enorme afmetingen geproduceerd kunnen worden – tot wel 16,5 op 2,95 m – zijn ze trouwens ook populair bij projectontwikkelaars. Zowel in België als in het buitenland worden er onder andere woontorens van wel 20 verdiepingen hoog mee gebouwd.

Goede thermische isolatie

Net als andere houtproducten is CLT van nature zeer goed thermisch isolerend en zorgt het voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Omdat het zo licht en sterk is, is het ook bij uitstek geschikt voor uitbreidingen, bijvoorbeeld met extra verdiepingen. Bovendien biedt het heel veel creatieve mogelijkheden en kunnen uitsparingen – onder andere voor de leidingen – al voor de plaatsing mooi worden uitgefreesd. Kruislaaghout is tot slot zeer goed brandwerend, met een brandsnelheid van 0,7 mm per minuut of 42 mm per uur.

Gebouwen én bruggen met CLT

De voordelen van Cross Laminated Timber raken niet alleen steeds meer bekend in Europa, ook in de rest van de wereld wordt er intussen gebruikgemaakt van CLT. De toepassingen gaan van eengezinswoningen tot hoge woontorens en zelfs bruggen. De houten Mistissini brug in Quebec – die overigens verschillende ontwerpprijzen won – is bijvoorbeeld gemaakt van CLT en overspant een afstand van wel 160 meter.