fbpx
Selecteer een pagina

De levenscyclus van hout

Hout legt een behoorlijke weg af tussen het bos en een afgewerkt product. Het is echter niet zo dat de voordelen van hout stoppen bij dat mooie meubel in je woonkamer. Ook het hout dat al een eerste doel heeft gediend krijgt nog een tweede en mogelijk zelfs een derde bestemming.

Wist je dat … ?

Wist je dat:

  • Een jaarlijkse toename van het houtgebruik in Europa met 4% zou leiden tot een bijkomende CO2-opslag van maar liefst 150 miljoen ton per jaar.
  • Indien we in heel Europa 10% meer houten (lage energie-) woningen  zouden bouwen, we de volle 25%  realiseren van de eerder opgelegde Kyoto-doelstellingen voor de reductie van CO2-emissies.
  • Hout 30% minder energie vereist dan andere grondstoffen bij de verwerking voor bouw en interieurtoepassingen.

Bereken in 2 stappen hoeveel CO2 is vastgelegd in je houtproducten

Met de Hout geeft zuurstof-rekenmodule voor CO2-opslag in hout kan je de CO2-opslag berekenen van zowel producten die uit één houtsoort bestaan alsook producten die samengesteld zijn uit meerdere houtsoorten.

Hout geeft zuurstof

Aan het milieu

De koolstof die tijdens het groeiproces van de boom wordt opgeslagen, wordt ook vastgehouden in de latere houten producten en dit gedurende hun volledige levensduur.
Lees meer →

Aan de toekomst

Hout en houten producten kunnen op het einde van hun levenscyclus worden hergebruikt en gerecycleerd.
Lees meer →

Aan de economie

Meer dan 20.000 werknemers zijn dagelijks actief in de Belgische hout- en meubelindustrie (cijfers 2012, Fedustria). Zij maken duurzame producten en daarnaast ook andere economische activiteiten mee mogelijk.
Lees meer →

Aan creatievelingen

Hout doet nadenken en innoveren en inspireert vormgevers, ingenieurs, architecten, kunstenaars en wetenschappers.
Lees meer →

Aan de bosbouw

Een verhoogd gebruik van hout creëert een marktwaarde voor bossen, wat een belangrijke stimulans is voor het behoud ervan.
Lees meer →